Over het koor

Wat ons samenbrengt
Het Johanneskoor richt zich op een specifieke muzikaal liturgische stroming; de Nederlandstalige liturgische muziek vanaf de herinvoering van de volkstaal eind jaren zestig van de vorige eeuw. Deze stroming werd ingezet door het Tweede Vaticaans Concilie en is voor een groot deel bepaald door tekstdichter Huub Oosterhuis. Hij schreef een levenlang duizenden gebeden en hertaalde oude bijbelteksten. Deze teksten werden door verschillende generaties componisten op muziek gezet.

Te beginnen bij Bernard Huijbers, opgevolgd door Antoine Oomen en later voornamelijk door Tom Löwenthal. Later werd in deze geest het werk voortgezet door andere tekstschrijvers en componisten.

De invloed van Oosterhuis en deze componisten op de ontwikkeling van de liturgie in Nederland en daarbuiten, kan niet onderschat worden. Zij hebben zowel de liturgie als de geloofsbeleving de afgelopen decennia mede vormgegeven en veranderd.


Wat zingen we?
Zoals hierboven beschreven zingen we uit het rijke oeuvre van Huub Oosterhuis en zijn geestgenoten. Op ons repertoire staan ruim 800 liederen. Meer dan genoeg om bij iedere viering die we ondersteunen de juiste teksten en muzikale sfeer te bieden.


Waar zingen we?
We zijn een oecumenisch koor waar zowel katholieken als protestanten zich thuis voelen. Wat ons bindt is het repertoire van Oosterhuis en geestgenoten. We zijn sinds enkele jaren niet meer verbonden aan een vaste kerkgemeenschap. We zingen daarom op verschillende locaties in en om Ede/ Wageningen. En we maken ieder jaar ook wat ‘uitstapjes’; bijvoorbeeld naar de Janskerk in Utrecht of de Dominicus in Amsterdam, thuishaven van veel van onze liederen.

Rooster voor de komende periode 2023:

datumtijdstipplaatslocatiebijzonderheden
26 maart10.00WageningenBevrijdingskerk
7 april19.00EdeAntonius van PaduakerkGoede Vrijdag
23 april10.00WageningenArboretumkerk
28 mei10.00BennekomMaria Virgo ReginakerkPinksteren
4 juni11.00UtrechtJanskerk
2 juli11.00AmsterdamDominicus

Muzikale leiding
Het koor staat onder leiding van dirigent Bas Jongeling. Erik Onnink is de pianist van het koor.


Ons bestuur
De huidige samenstelling van het bestuur is:
Voorzitter: Margreet Kaemingk
Secretaris: Alice van der Meij
Penningmeester: Nyncke Nicolay
Vieringen: Carin de Ruijter-Oosterman


Meezingen?
Denk je erover om mee te zingen? Voel je welkom! Kom rustig kijken op een repetitieavond, en laat dat van tevoren even weten aan het bestuur via een mail naar bestuurjohanneskoor@gmail.com. Heb je na enkele repetities de smaak te pakken en wil je graag lid worden? Dan bepaalt de dirigent op een later tijdstip of jouw stem past binnen de klank van het koor.

De vaste repetitieavond is op donderdag. We repeteren van 20 tot 22 uur in de RK-kerk aan de Bergstraat te Wageningen. In de zomertijd in de kerk en in de wintertijd in de Verrijzeniszaal.

De bijdrage bedraagt € 200 per jaar.


Meer weten?
Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

Maak een website of blog op WordPress.com